Sunday, 22-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...
фирма Камини Евростандарт ООД, 2018-04-17
• Фирма Камини Евростандарт ООД произвежда български горивни камери и облицовки за вграждане. Облицовки от мрамор и гранит. Цени за монтаж, може да...

Производителите на зелена енергия съдят държавата за 300 млн. лева

Производителите на зелена енергия съдят държавата за 300 млн. лева

Определянето на "такса достъп" като незаконна от ВАС вероятно ще отприщи серия от дела срещу събирането ѝ досега от ЕСО и електроразпределителните дружества.

Компаниите от Българската фотоволтаична асоциация ще искат да им бъдат възстановени парите, които енергийният регулатор им е събирал в продължение на около година под формата на цена за присъединяване - така наречената такса достъп, пише „Сега“.

Преди дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че таксата, която действа от миналия септември, е незаконна и ДКЕВР неправомерно е събирала пари от ВЕИ фирмите.

„Поискали сме юридическо становище, за да решим какъв ход да предприемем и да търсим правата си по съдебен път. Става въпрос за около 300 млн. лв., които ДКЕВР постановила да се събират от ВЕИ централите, за да ги присъедини. В момента изчакваме и становището на самата комисия, която все още се запознава с окончателното решение на ВАС“, каза шефът на асоциацията Никола Газдов.

В момента таксата се събира от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и ЕВН по разпореждане на ДКЕВР, като част от парите отиват в ЕСО.

Такса достъп бе атакувана многократно от производителите на зелен а електроенергия. Налагането й отприщи поредица от протести и доведе до образуване на дело във Върховния административен съд (ВАС). Основният мотив на фирмите бе, че новата цена е определена несправедливо и „изяжда“ около 40% от приходите им.

Юристи обясниха, че има няколко възможности соларните централи да си поискат незаконно събираните пари.

Те могат да заведат дела за неоснователно обогатяване, за непозволено увреждане по закона за задълженията и договорите или за вреди по закона за отговорността на държавата.

Информацията за готвените нови дела в енергетиката дойде на фона на ударното бързане в парламента да бъдат приети поредни промени в енергийните закони и да се даде възможност на ДКЕВР да свали цената на тока с до 5% още от 1 юли. Част от промените в енергийните закони и новата методика за ценообразуване предизвикаха сериозно напрежение в енергийния бранш, още щом бяха обявени.

Източник: http://www.publics.bg/bg/news/10165/

 
Тази страница е видяна 3304 пъти.

Начало /  / Производителите на зелена енергия съдят държавата за 300 млн. лева