Wednesday, 25-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


климатици аспирация хладилна техника, 2018-04-22
Kлиматизация и отопление-климатици аспирация хладилна техника- Fujitsu General, Daikin, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, ...
Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...

16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса

16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса

Подобно на всички плодове и бананите са перфектно „опаковани“ – всички те се нуждаят от защита, която им се осигурява от техните гъвкави и еластични обелки.

16-годишната турска студентка Елиф Билгин открила, че скорбялата и целулозата, съдържащи се в външния им слой, може да се използва за създаване на материали, от които да се правят изолация за проводници и медицински протези. Билгин разработила химически процес, който превръща обелките в не-разлагаща се биопластмаса. Момичето се надява с това да помогне за замяна на сегашните пластмаси, които са на петролна основа.

Начинанието на Билгин й е спечелило най-голямата награда и 50 000 долара от състезанието „Американска наука в действие“ както и честта да бъде финалист в научния „панаир“ на Google.

Елиф Билгин е прекарала две години в усъвършенстване на своите техники за трансформиране на банановите обелки в пластмаса. Забелязвайки, че манговите обелки се използват на други места в производството на пластмаси, тя предположила, че бананови обелки също могат да бъдат потенциален източник на суровина. В Тайланд, отбеляза тя, около 200 тона обелки се изхвърлят ежедневно! Сега те могат да се използват за нещо по-добро от това да запълват купищата с боклук.

Билгин се надява един ден да учи в медицинско училище и мечтае да създаде парник, направен изцяло от отпадъци. “Спечелването този конкурс ще ме доеде една голяма крачка по-близо до мечтата ми да уча в медицинско училище, тъй като наградата ще ми помогне да финансирам образованието си, а и че ми позволи да се порадвам на преживявания, които се случват веднъж в живота. Но по-важното е, че ако я спечеля, това ще покаже, че съм на правилния път към моето бъдеще и че науката е моето призвание“, казва тя.

Скоро Билгин ще полети към централата на Google, за да участва в третия годишен „панаир“ на науката на Google. Там тя ще се конкурира с други 15 и 16-годишни изобретатели.

Източник: http://www.greentech.bg/?p=42949

 

 


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 2116 пъти.

Начало /  / 16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса