Saturday, 18-11-2017
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


svxpti8m, 2017-11-18
wh0cd1487994 biaxin inderal avodart buy anafranil advair seroquel xr cost furosemide
y25menke, 2017-11-18
wh0cd1487994 10 mg prednisone 10 mg prednisone http://prednisone03. us. org sildenafil sildenafil http://sildenafil03. us. com allopurinol...
l590ndkb, 2017-11-18
wh0cd1516845 water pill triamterene hctz abilify order levaquin online allopurinol cymbalta generic azithromycin z-pak atarax 25mg cipro tablets...

16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса

16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса

Подобно на всички плодове и бананите са перфектно „опаковани“ – всички те се нуждаят от защита, която им се осигурява от техните гъвкави и еластични обелки.

16-годишната турска студентка Елиф Билгин открила, че скорбялата и целулозата, съдържащи се в външния им слой, може да се използва за създаване на материали, от които да се правят изолация за проводници и медицински протези. Билгин разработила химически процес, който превръща обелките в не-разлагаща се биопластмаса. Момичето се надява с това да помогне за замяна на сегашните пластмаси, които са на петролна основа.

Начинанието на Билгин й е спечелило най-голямата награда и 50 000 долара от състезанието „Американска наука в действие“ както и честта да бъде финалист в научния „панаир“ на Google.

Елиф Билгин е прекарала две години в усъвършенстване на своите техники за трансформиране на банановите обелки в пластмаса. Забелязвайки, че манговите обелки се използват на други места в производството на пластмаси, тя предположила, че бананови обелки също могат да бъдат потенциален източник на суровина. В Тайланд, отбеляза тя, около 200 тона обелки се изхвърлят ежедневно! Сега те могат да се използват за нещо по-добро от това да запълват купищата с боклук.

Билгин се надява един ден да учи в медицинско училище и мечтае да създаде парник, направен изцяло от отпадъци. “Спечелването този конкурс ще ме доеде една голяма крачка по-близо до мечтата ми да уча в медицинско училище, тъй като наградата ще ми помогне да финансирам образованието си, а и че ми позволи да се порадвам на преживявания, които се случват веднъж в живота. Но по-важното е, че ако я спечеля, това ще покаже, че съм на правилния път към моето бъдеще и че науката е моето призвание“, казва тя.

Скоро Билгин ще полети към централата на Google, за да участва в третия годишен „панаир“ на науката на Google. Там тя ще се конкурира с други 15 и 16-годишни изобретатели.

Източник: http://www.greentech.bg/?p=42949

 

 


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 1927 пъти.

Начало /  / 16-годишна превръща бананови обелки в биопластмаса