Wednesday, 25-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


климатици аспирация хладилна техника, 2018-04-22
Kлиматизация и отопление-климатици аспирация хладилна техника- Fujitsu General, Daikin, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, ...
Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...

Могат ли черните вятърни турбини да предотвратят сблъсъците с птици?

Могат ли черните вятърни турбини да предотвратят сблъсъците с птици?

Четири турбини на ветроенергийния парк „Смола“ в Норвегия ще се сдобият с по една черна роторна перка , за да се види дали увеличаването на визуалния контраст на турбината спрямо нейния фон може да помогне за намаляване на сблъсъците с птици.

Енергийната компания Statkraft, която е оператор на вятърната ферма, казва, че няколко белоопашати орли (наричани още морски орли) са намерени мъртви на земята, след като са се врязали в турбините на ветроенергийния парк, разположен във вътрешността на страната.

Освен че ще тества черните роторни перки, проектът INTACT ще изследва и други аспекти на въпроса дали увеличаването на видимостта на кулите на турбините може да предотврати сблъсъците с птици, които летят по-ниско от орлите, като например патици и яребици.

Като част от проекта някои турбини ще бъдат снабдени с ултравиолетови лампи. Птичето око е чувствително към ултравиолетовата част на светлиния спектър. Ако ултравиолетовата светлина се окаже ефективно решение, намерението е проектът да продължи с тестване на UV-отразяваща боя. Боята е по-добро решение от монтажа на лампи, защото може да се приложи още по време на производството на турбината.

Вятърният парк „Смола“ предизвиква доста спорове в рамките на първите месеци след откриването си през 2005 г. в резултат на незабавното въздействие на турбините върху местната популация на морския орел. Въпреки това с течение на времето, според Statkraft, вятърният парк се е превърнал в „изследователски център за по-добро разбиране на проблема“.

Източник: http://www.greentech.bg/?p=44431

 

 

 

 

 

 

 


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 3522 пъти.

Начало /  / Могат ли черните вятърни турбини да предотвратят сблъсъците с птици?