Monday, 11-12-2017
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


ddx8gu8b, 2017-12-11
wh0cd37206 cephalexin sildenafil citrate tablets xenical diet pills
m6tqfida, 2017-12-11
wh0cd520802 buy advair diskus buy levaquin
ta3so3x7, 2017-12-10
wh0cd2938782 mobic tablets viag ventolin on line Buy Cialis Online With Mastercard tretinoin gel 0. 05 Generic Clozaril

Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане

Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане

Из европейските гори се наблюдават признаци за достигане на точката на насищане при поглъщането на въглерод, сочи ново проучване.

От 2005 г. насам обемът на CO2 в атмосферата, който се абсорбира от дървета на континента, постоянно намалява, съобщават изследователи.

В доклад в Nature Climate Change те казват, че това е резултат от намаляването на обема на дърветата, обезлесяването и въздействието на „естествените смущения“.

Поглъщането на въглерод играе ключова роля в глобалния въглероден цикъл и се счита за начин за компенсиране на нарастващите емисии.

В статията си учените казват, че горите на континента се възстановяват в последно време – след векове на намаляване на запасите и обезлесяване. Въпреки това проучването на екипа води до три предупреждения, че способността на горите да поемат въглерод скоро ще достигне точка на насищане.

„На първо място, темпът на прираст на стеблото (на отделното дърво) се увеличава и по този начин поемането се ограничава след десетилетия на увеличение“, пишат те.

“От друга страна, използването на земята се увеличава, като по този начин води до обезлесяване, свързано с отделянето на въглерод. Трето, природните нарушения (например горски пожари) се увеличават и, като следствие от това, растат емисиите на CO2.“

Въглеродният цикъл е процесът, чрез който въглеродът – компонент от съществено значение за живота на планетата – се прехвърля между земята (геосферата и наземната биосфера), морето (хидросферата) и атмосферата.

Поглъщането на въглерод се отнася до капацитета на ключови компоненти от цикъла – като почвата, океаните, скалите и изкопаемите горива – за съхраняване на въглерода.

От Индустриалната революция насам човешката дейност е променила цикъла в резултат на изгарянето на изкопаеми горива и промените в земеползването. Горенето на изкопаеми горива е довело до отделянето на огромни количества въглерод, които преди това са били блокирани в геосферата.

Източник: http://www.greentech.bg/?p=44626

 

 

 

 

 

 

 


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 3508 пъти.

Начало /  / Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане