Sunday, 22-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...
фирма Камини Евростандарт ООД, 2018-04-17
• Фирма Камини Евростандарт ООД произвежда български горивни камери и облицовки за вграждане. Облицовки от мрамор и гранит. Цени за монтаж, може да...

Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане

Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане

Из европейските гори се наблюдават признаци за достигане на точката на насищане при поглъщането на въглерод, сочи ново проучване.

От 2005 г. насам обемът на CO2 в атмосферата, който се абсорбира от дървета на континента, постоянно намалява, съобщават изследователи.

В доклад в Nature Climate Change те казват, че това е резултат от намаляването на обема на дърветата, обезлесяването и въздействието на „естествените смущения“.

Поглъщането на въглерод играе ключова роля в глобалния въглероден цикъл и се счита за начин за компенсиране на нарастващите емисии.

В статията си учените казват, че горите на континента се възстановяват в последно време – след векове на намаляване на запасите и обезлесяване. Въпреки това проучването на екипа води до три предупреждения, че способността на горите да поемат въглерод скоро ще достигне точка на насищане.

„На първо място, темпът на прираст на стеблото (на отделното дърво) се увеличава и по този начин поемането се ограничава след десетилетия на увеличение“, пишат те.

“От друга страна, използването на земята се увеличава, като по този начин води до обезлесяване, свързано с отделянето на въглерод. Трето, природните нарушения (например горски пожари) се увеличават и, като следствие от това, растат емисиите на CO2.“

Въглеродният цикъл е процесът, чрез който въглеродът – компонент от съществено значение за живота на планетата – се прехвърля между земята (геосферата и наземната биосфера), морето (хидросферата) и атмосферата.

Поглъщането на въглерод се отнася до капацитета на ключови компоненти от цикъла – като почвата, океаните, скалите и изкопаемите горива – за съхраняване на въглерода.

От Индустриалната революция насам човешката дейност е променила цикъла в резултат на изгарянето на изкопаеми горива и промените в земеползването. Горенето на изкопаеми горива е довело до отделянето на огромни количества въглерод, които преди това са били блокирани в геосферата.

Източник: http://www.greentech.bg/?p=44626

 

 

 

 

 

 

 


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 3748 пъти.

Начало /  / Европейските гори са близо до точка на въглеродно насищане