Monday, 20-11-2017
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


az2de0wr, 2017-11-20
wh0cd1516845 prednisolone Prednisolone http://prednisolone02. us. org vardenafil hcl 20mg vardenafil hcl 20mg http://vardenafil02. us. com albuterol...
gjbxvbmp, 2017-11-20
wh0cd1033249 cipro Cipro http://cipro02. us. com prednisone over the counter prednisone prices http://prednisone03. us. org Tadalafil tadalafil 5 mg...
1ptj7re1, 2017-11-19
wh0cd2967633 buy clomid stromectol citalopram citalopram clindamycin hcl 300 mg lisinopril prinivil zestril

Арктическата полярна шапка се топи прекалено бързо

ИНТЕРЕСНИ   ФАКТИ -

Северният ледовит океан губи хиляди квадратни километри от ледената си покривка под лъчите на лятното слънце, съобщиха американски учени, които извършват спътникови наблюдения на полярната шапка.Процесът може да доведе до намаляване площта на полярните ледове в Арктика до рекордно ниво, пише сп. "Тайм". 

Средната температура на въздуха в света през последния век се е покачила с 0,6 градуса по Целзий, но в Арктика тя е нараснала два пъти повече. Виновна за това на първо място е човешката дейност, пораждаща увеличени емисии на парникови газове, твърдят американските учени. 

По данни на американския Национален център за данни за снега и леда (NSIDC) сега площта на ледената покривка на Арктика е 6,75 млн кв км. Учените се страхуват, че в резултат на ускореното топене на ледовете, което се прояви особено ясно през юли тази година, през септември този показател може да е рекорден, като бъде надминато и топенето на леда през 2007 г. Тогава площта на ледената шапка намаля до 4,3 млн кв км.

Освен това многогодишните ледове все повече отстъпват място на тънкия лед, който се появява през зимата и се топи през лятото, отбелязват специалистите. Откакто преди 30 години ледената покривка в Арктика се следи от спътници, тя е намаляла най-малко с 25 процента. Ако тези темпове се запазят, в края на ХХ1 век леденият щит може да намалее драстично или напълно да изчезне. 

На този етап учените не са открили нито един природен механизъм, който би спрял топенето на арктическите ледове. А ако неблагоприятната тенденция се запази, ще са неизбежни пагубните последици не само за местната, но и за глобалната екосистема. БТА


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 4775 пъти.

Начало /  /  / Арктическата полярна шапка се топи прекалено бързо