Wednesday, 25-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


климатици аспирация хладилна техника, 2018-04-22
Kлиматизация и отопление-климатици аспирация хладилна техника- Fujitsu General, Daikin, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, ...
Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...

Климатът е помогнал на инките да изградят империята си

ИНТЕРЕСНИ   ФАКТИ -

Обикновено учeните отдават възхода на цивилизацията на инките на превъзходната военна организация и усета им към земеделскитe изобретения, но има вероятност всичко да се дължи на климатаТехният успех може да се дължи на добрите климатични условия, продължили повече от 400 години, пише вестник “Таймс”.

Според наскоро проведено проучване повишаването на температурата с няколко градуса между 1110 г. от новата ера и 1553 г. е благоприятствало използването на обширни области от предимно планинската територия на страната за развитие на земеделие. Това способства за териториалната експанзия на империята на инките, която в своите най- добри години се простира от днешна Колумбия до средата на Чили.

“Инките са имали усъвършенствана йерархична система, но тя нямало да струва абсолютно нищо, ако не е било климатичното затопляне”, казва д-р Алекс Чепстоу- Лъсти, палеолог от Френския инстут за изучаване на Андите, който е базиран в перуанската столица Лима.

С повишаване на морското равнище, инките променили ландшафта, за да постигнат максимална земеделска производителност и издълбали тераси на планинските склонове. Развили сложна система от канали, за да напояват земята. Въпреки че климатът се запазил сух, постепенното разтопяване на леда по планинските била означавало, че те разполагали с водни запаси, които им позволяват да отглеждат земеделски култури. В резултат се появил излишък от царевица и картофи, който позволил на голяма част от населението, което не било ангажирано в осигуряването на прехраната, да се захване с други дейности като строене на пътища и сгради и участие в невероятно амбициозната армия на инките.

“Всички тези условия са перфектен инкубатор за териториална експанзия на една цивилизация”, заяви д-р Чепстоу- Лъсти, който ръководи проучването.

Кралският път на инките, който се извива през планинските масиви с обща дължина от 3, 250 мили, както и Крайбрежният път, разпростиращ се на 2, 520 мили, са били построени именно през периода на затоплянето. Същото може да се каже и за Мачу Пикчу, “Изгубеният град на инките”, където храмовете, светилищата и къщите все още стоят непокътнати, свидетелствайки за уменията на архитектурните умения на инките.

Преди идването на испанските колониалисти през 1553 г., инките успели да изградят система, която позволявала натрупването на хранителни запаси, така че населението да може да оцелее в продължение на десетилетие. Въпреки това вътрешните борби, испанската инвазия, както и разпространението на нови болести довели до високата смъртност на инките.

Екипът, който извършва проучването, успял да установи промяната в климата чрез изследване на седимент, намиращ се на дъното на малко езеро, наречено Маркакоча, в перуанските Анди, откъдето инките започват своята териториална експанзия. Последният пласт от седимента представлява период от време, подобно на пръстените на дънера на едно дърво, а чрез анализиране на полен, семена и други индикатори, погребани в пластове кал, екипът съди за състоянието на климата по това време.

Изледваният седимент показва още наличието на голяма суша през 880 г. от новата ера, която може да е била една от причините за залеза на предишната империя в тези райони.

/ecomedia.bg/


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 3430 пъти.

Начало /  /  / Климатът е помогнал на инките да изградят империята си