Tuesday, 24-04-2018
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


климатици аспирация хладилна техника, 2018-04-22
Kлиматизация и отопление-климатици аспирация хладилна техника- Fujitsu General, Daikin, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy, Panasonic, ...
Бърз и лесен заем, 2018-04-18
Добър ден, Ако сте бизнесмен или жена? Ако имате финансов стрес или имате нужда от средства за започване на собствен бизнес? Имате ли нужда от...
Кочев Клима ЕООД, 2018-04-18
Климатици в Бургас с безплатен монтаж! Къде? От Кочев Клима ЕООД, фирма за климатици в град Бургас предлага: продажба, монтаж, поддръжка и ремонт...

Основи на хладилната техника

Хладилна техника - Основи на хладилната техника

Студът е условно понятие, което означава намалено топлинно съдържание на телата.

Физичната природа на студа и топлината е съвършено еднаква и представлява една от формите на движението на материята, която се изразява в безпорядъчното движение на молекулите и атомите, от които са образувани телата.
Въпреки еднаквата физична природа на топлината и студа те като природни явления са имали твърде различно значение за човека при историческото развитие на обществените сили и средствата за производство. За Прометей, който според митологията е дал на хората небесния огън, човешкият гений е създал безсмъртни и чудесни поетични творения, велики поеми, художествени образи и прекрасни музикални произведения.

За тези обаче, които са дали на човечеството изкуствения студ, не са сътворени нито оди, нито поеми, нито каквито и да са форми на изкуството като израз на човешка благодарност. Студът е бил в продължение на хиляди и хиляди години един от първите и най-вли врагове на беззащитните хора. Едва по-късно било забелязано, а по-сетне вече нашироко използвано в живота подтискащото действие на студа върху развалата на хранителните продукти. За изстудителна среда в началото била използвана изпаряваща се вода, лед или ледосолова смес.


Развитието на хладилната техника е тясно свързано с историята и развитието на икономиката на обществото. Всеки исторически етап от развитието на хладилната техника отговаря на съответно ниво на производителните сили на народите.


В дълбоката древност първобитните хора са запазвали месото от убитите животни в планински пещери, охлаждани чрез внесения в тях през зимата сняг. По-късно, когато хората започнали да живеят в жилища и в селища, са били използувани специални ледници (зимници или ями с лед) за запазване на хранителните продукти. Впоследствие станало известно, че ако към лед или сняг се прибави сол, се получават много ниски температури. Още през 1607 г. неаполитанският лекар проф. Ахтикус Толкредус е правил опити за получаване на ниски температури, като е смесвал лед и сол.
Техническият прогрес през XVIII в. и особено развитието на металургията, използуването на движещата сила на парата и пр. предизвикали задълбочено изучаване на топлинните явления. Великият руски учен Ломоносов обяснил топлината и студа като молекулно движение на частиците и през 1744 г. открил истинската природа на това физично явление, на което дал правилно-научно обяснение в своя труд „Размьiшления о причине теплотьi и холода".

Той поставил основите на молекулно-кинетичната теория за същността на топлината и студа, според която затоплянето и охлаждането са явления, свързани с безпорядъчното движение на частиците (атомите и молекулите), от които са изградени всички тела.


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 15837 пъти.

Начало /  / Основи на хладилната техника