Monday, 20-11-2017
Горещи оферти
реклама


Промоция Климатици York

Промо цени на инверторни климатици York стенен и подов тип.

Качество на ниски цени от Aircon service. Инверторни климатици YORK с гаранция и сервизна поддръжка. Качествен монтаж в срок и отлични цени.

Климатици Daikin

Климатици Daikin - История на Daikin, технически данни на климатиците Daikin, Daikin цени и промоции.


az2de0wr, 2017-11-20
wh0cd1516845 prednisolone Prednisolone http://prednisolone02. us. org vardenafil hcl 20mg vardenafil hcl 20mg http://vardenafil02. us. com albuterol...
gjbxvbmp, 2017-11-20
wh0cd1033249 cipro Cipro http://cipro02. us. com prednisone over the counter prednisone prices http://prednisone03. us. org Tadalafil tadalafil 5 mg...
1ptj7re1, 2017-11-19
wh0cd2967633 buy clomid stromectol citalopram citalopram clindamycin hcl 300 mg lisinopril prinivil zestril

"Изгубеното" десетилетие за климата

Първото десетилетие на 21-и век започна с най-топлата зима в САЩ, откакто се води статистика, и ще завърши като най-топлото в света според температурните графики, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Учените твърдят, че температурите тепърва ще се повишават.

През тези 10 години на глобален възход и шеметни промени по света, на тероризъм, войни и разделения, хората навсякъде под все по-силното слънце бяха изправени под една обща заплаха - натрупване на парникови газове, повишаване на температурите, опасности от променящия се климат, суша, природни бедствия и покачващо се морско ниво.

В края на десетилетието ООН свика президенти и премиери на почти 100 нации за "климатична среща на върха", за да бъдат взети общи мерки за ограничаване на употребата на изкопаеми горива. Генералният секретар Бан Ки-мун каза, че световните лидери имат "голяма възможност да застанат на правилната страна на историята" на срещата в Копенхаген.

Още веднъж обаче липсата на единство може да попречи на нациите да вземат исторически решения. "Дълбоко в себе си знаем, че вие всъщност не слушате" - каза президентът на Малдивите Мохамед Нашид на конференция през септември. Малката държава на Нашид, която е на ниски острови в Индийския океан, ще е една от първите жертви на покачващото се морско ниво заради глобалното затопляне и топенето на ледовете.

На други далечни острови от Папуа-Нова Гвинея, през атоли в Тихия океан до суровия север много хора, живеещи по крайбрежието, вече правят планове за спасение и търсят по-сигурно място за живеене. Затоплящите се морета стават и по-киселинни.

Общото действие на по-високите температури и киселинността ще убие кораловите рифове и ще застраши морския живот - от планктона, който е в основата на хранителната верига до морските звездите, раците, мидите и морските таралежи.

По данни от НАСА през първите девет години от изминаващото десетилетие глобалните температури бяха с 0,6 градуса Целзий по-високи от средните за периода 1951 -1980.

Температурите се повишиха по-бързо в далечния север, отколкото в другите райони на Земята. През последните три лета от десетилетието арктическият морски лед се стопи рекордно за новите времена. От огромната ледена шапка на Гренландия изтече с 3 процента повече вода годишно. Всяко лято топенето засягаше все по-дълбоко арктическия вечен лед, заплашвайки да освободи огромно количество от парниковия газ метан.

По-малкото лед означава по-малко отразена слънчева светилна и повече погълната топлина от земята.


Сподели във facebook


Тази страница е видяна 5341 пъти.

Начало /  /  / "Изгубеното" десетилетие за климата